Автор: Андре Беркоф, радио “СюдСпоред мен, и го казвам в ефир,

...
Автор: Андре Беркоф, радио “СюдСпоред мен, и го казвам в ефир,
Коментари Харесай

Пиер Дьо Гол: Не можем без Русия

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд ”
Според мен, и го споделям в ефир, би трябвало да си вманиачен, с цел да нападаш руснаците. Трябва също да си вманиачен, с цел да смяташ, че при настоящето положение на нещата вървим към победа на Украйна.

16 януари 2023 година
- Радио “Сюд ”, предаването “Лице в лице ”. С нас е Пиер дьо Гол. Пиер дьо Гол, вие сте шеф на наследството и бизнесмен. Роден сте през 1963 година, на 59 години, внук сте на военачалник Дьо Гол и няколко пъти заехте позиция напоследък относно един факт, едно събитие, което доста ни занимава - точно войната Русия-Украйна, това, което се случва и следствията, защото можем да кажем, че през днешния ден тя визира на процедура половината планета, в случай че не и и цялата. И би трябвало да кажем, Пиер дьо Гол, че вие заехте извънредно неортодоксална позиция по отношение на медийната позиция, преобладаващия дискурс. Бих желал да ни обясните за какво. А преди този момент бих желал да ми кажете дали към момента значи нещо през днешния ден да си голист? Ще поясня: Андре Малро споделяше, че след гибелта на ген. Дьо Гол към този момент нищо не означава да си голист; това означаваше нещо, когато генералът беше жив и от този момент това към този момент нищо не значи. Той го сподели почти по този начин, това не са точните му думи. Какво мислите за това?
Пиер Дьо Гол: - Добър ден, Андре, благодаря ви за поканата в радио “Сюд ”! Използвам опцията да ви насочва най-добри пожелания за здраве и благоденствие, както и на нашите слушатели!

- На вас също!

- Наистина това е забавна година, съгласно мен сигурно година на поврат, тъй като тя демонстрира по какъв начин наподобяват действителностите. Знаете, че ген. Дьо Гол споделяше, че политиката е въпрос на действителности и че макар общителната връзка, изработването на консенсус, най-после стигаме до действителността. Пожелах да приказвам на 14 юни, по покана на Русия да отида на честването на националния празник, и по своя самодейност произнесох една спонтанна, тъй като счетох, че е мой дълг да възстановя някои истини на фона на актуалната рецесия с всичките ѝ последици и всички изнесени лъжи, точно във връзка с рецесията в Украйна, която действително е война и е основно икономическа война. На първо място ще подчертая, че аз съм правоприемник на мисленето на военачалник Дьо Гол, който имаше персонални и дълбоки знания за Русия и нейните ръководители, каквито нямаше нито един различен държавен глава, нито до момента в който той беше жив, нито даже през днешния ден. Той смяташе, че Русия и Франция са свързани от дълга история и от общественост на ползи и орис.
- Винаги ли е считал по този начин?
-  Винаги, даже в най-трудните моменти на Студената война и най-много, че тя е нужна за поддържането на салдото, благополучието и мира в света. Мисля, че би трябвало да забележим в Русия доста мощна страна, доста значима страна, по едно и също време със своята география, благосъстояние, първични материали, географско и геополитическо местонахождение. Русия е изцяло неизбежна и би трябвало да преглеждаме нещата в техния подтекст. Кой печели от тази война?
- Само едно дума, Пиер дьо Гол: точно Русия атакува Украйна на 24 февруари 2022 година
- Да, това е истината, само че какво щяхте да извършите, в случай че след рухването на Съветския съюз през 1991 година ви бяха дали обещания, които непрекъснато, непрестанно бяха опровергавани; когато ви бяха измамили, че НАТО в никакъв случай няма да се разшири на Изток, когато анулираха едно след друго споразуменията за разоръжаване - приказвам за американците -, и когато се стремяха да изолират Русия, отричайки дадената дума да запазят известна отдалеченост.
- Ангела Меркел таман сподели, че Минските съглашения не са били подписани, с цел да бъдат спазвани.
- Именно. Минските съглашения бяха основани, с цел да защитят рускоезичните поданици на Донбас, които от 1994 година бяха подложени на издевателства, на тормоз от някои украински ултранационалистически придвижвания, в действителност имаше гонения. Минските съглашения бяха подписани сред украинците, само че обезпечени от французите, германците, под наблюдението на ОССЕ и прилежащи страни, които бяха натоварени да пазят популацията и да обезпечат непоклатимост в района. През 2014 година имаше държавен прелом, Майдана, и беше основано ръководство, подчинено на НАТО…
- Управлението на Порошенко.
- Управлението на Порошенко, което не спря да желае заличаването на съветската просвета, преследваше жителите и със своите бомбардировки и гонения аргументи гибелта на сред 16 и 18 000 души.
- В Донбас.
- В Донбас. Наскоро Ангела Меркел - не знам по какъв начин може да се охарактеризира това изказване - само че в публикацията в “Ди Цайт ” от 7 декември предходната година тя сподели, че в никакъв случай не е имало планове да се съблюдават тези съглашения и че това е била машинация, с цел да се разреши на Украйна да се въоръжи.
- Това беше доказано от Франсоа Оланд.
- Това удостовери Франсоа Оланд, който остана необичайно безмълвен по въпроса, както остана необичайно дистанциран и безмълвен за ролята, която е трябвало да изиграе, както Франция остана необичайно дистанцирана и безмълвна за ролята, която е трябвало да изиграе като огромна интернационална мощ, като благонадежден сътрудник на Русия, каквато тя безусловно към този момент не е през днешния ден. И по този начин се изправихме пред една военна обстановка, тъй като в случай че Минското съглашение беше приложено, това нямаше да стане. Следователно би трябвало да си напомним причинността  - излъгахме руснаците и имаше огромна заплаха Путин да бъде обкръжен. Ще ми кажете: “добре, само че в последна сметка това докара до противоположния резултат, защото НАТО се разшири ”. Но това е противоположният резултат - НАТО беше основан точно, с цел да предотврати обстановката, в която се намира през днешния ден. НАТО беше основан, с цел да се предотврати огромен нуклеарен спор и затова може да има съглашения сред прилежащи страни, с цел да не се уголемява в никакъв случай спорът и да не докара до нуклеарна война, т.е. може да има поле на деяние при един стандартен спор преди окончателното експлоадиране на нуклеарна война. Така че Русия се намира през днешния ден пред опцията да има нуклеарно оръжие на 5 минути от Москва - тя няма безусловно никакво поле на деяние.
На последващо място, Съединени американски щати, които имат изгода от войната, и НАТО съзнателно оставиха Украйна да се въоръжи и то прекомерно. През 2019 година Арестович, предстоящ консултант на Зеленски, намерено призоваваше за война. Питаше кое е по-добре за неговата страна - мирът или войната с Русия, и той ясна сподели: войната. От 2020 година Зеленски приканва за нуклеарно оръжие за своята страна, знаейки, че има ясно изразено желание от страна на НАТО - вие ще ми кажете, че това не е нещо ново - за отвод от интернационалните съглашения.
- Пиер дьо Гол, вие от тези ли сте, които считат, че в момента, в който Варшавският контракт изчезна, той се разпадна през 1991 година, че НАТО също трябваше да изчезне?
- Мисля, че не, само че НАТО трябваше да се преустрои, да еволюира по отношение на този нов баланс, уважавайки идентичността на нациите и интереса на великите сили, измежду които и Русия. Не можем без руснаците. Ако погледнете ситуацията на Русия на картата - не можем без руснаците. Това е територия, която е могъща, изцяло независима и която е медиатор сред Азия и Европа. Ще приказваме по-късно за появяването на Евразия - ние сме изцяло изхвърлени от тази опция, от тази политическа тежест, от тази забележителна географска целокупност.
Все отново не трябва да забравяме във връзка с американската политика, че Съединените щати изгубиха своето икономическо водачество сега, в който анулираха Бретънуудските съглашения, т.е. обвързването на $ със златото, и това отвори вратата за задлъжняването. И те изгубиха - това е обвързвано с войната във Виетнам, която сподели, че американците изгубиха военното си водачество. Следователно за тях става въпрос да се опитат да завоюват още веднъж изгубените си позиции против азиатския блок, който в никакъв случай няма да имат, защото същинският стопански съперник на Съединени американски щати е Китай. Само да завърша разсъжденията си: вие вършиме съюзнически блок сред Европа, т.е. 450 милиона души, с референтна валута, наречена евро, същинско индустриално благосъстояние, същинско ноу-хау, същински ресурс от познания, политическа единодушие - сякаш в реалност Европейската комисия няма такава, защото последните афери, в това число и ковидът, демонстрираха че няма никаква политическа единодушие - само че свържете всичко това с Русия и получавате един устойчив блок, който на първо място няма потребност от американците.
- Да, като се изключи че въобще не сме стигнали до такава степен, даже сме доста надалеч. Ще приказваме за това по-късно, Пиер дьо Гол, след тази дребна пауза.

- Отново сме с Пиер дьо Гол, консултант по бизнес тактика и финанси, и беседваме за това, което се случва от предишния 24 февруари в тази специфична интервенция, в тази руско-украинска война, и малко поговорихме за геополитика. Вашият дядо ген. Дьо Гол говореше за Европа от Атлантика до Урал - ние сме доста надалеч от това през днешния ден. Вие казвате “блока Евразия ”, само че в действителност човек има възприятието, че това е игра на надхитряне. Вече не знаем кои са марионетките и кой разиграва марионетките, или най-малко го знаем частично, само че имаме усещането, че тази война не свършва, във всеки случай няма да свърши скоро. Какво е вашето чувство?
- Мисля, че е огромна неточност да гледаме на Русия със западните очи. Това значи да не разбираме Русия. Руснаците са народ на философи, музиканти, учени, завоеватели, а желаят да ги слагат в ситуацията на второстепенна мощ, почти в развой на развитие…
- Изкарват руснаците селяндури.
- Да, руснаците селяндури, обликът на стиснатия комунист датира от 1917 година откакто тогавашните болшевики отхвърлят руските заеми. Всъщност те са завоеватели. Завоеватели и сурови хора, които са привикнали да живеят в автаркия (стопанско самозадоволяване - б. пр.). Западното око вижда войната явно като нещо ужасно, няма да се връщаме към тази ужасна действителност, само че има краткосрочна вероятност, която ненапълно е минус на Запада - свикнал на краткосрочно задоволство, незабавно да премине към нещо друго…
- Бърза промяна на каналите.
- Точно по този начин, бърза промяна на каналите, тъй като незабавно има други източници на информация, други източници на наслаждение, други действителности. Войната е дълготрайна работа. Според мен, и го споделям в ефир, би трябвало да си вманиачен, с цел да нападаш руснаците. Трябва също да си вманиачен, с цел да смяташ, че при настоящето положение на нещата вървим към победа на Украйна.
- Това, което слушаме от заран до вечер, че Русия се разпада, че Путин е луд…
- … че е тежко болен. Трябва да знаем, че Русия въпреки всичко е единствената войска, която може да сложи хипезвукови ракети на борда на аероплан, на борда на боен транспортен съд. Неотдавна имаше също - това беше полупризнание от страна на украинците, тъй като шефът на украинското разузнаване, както и началникът на генщаба на американската армия намекнаха по едно и също време, че изходът с победа на украинската войска надалеч не е явен. А неотдавна имаше още едно самопризнание - на 28 декември, Зеленски реши да даде мандат американския фонд BlackRock да възвръща страната му. Това значи, че той към този момент не е във война. Той към този момент мисли за мира - мирът неизбежно ще настъпи, всички нации желаят мир, само че той към този момент мисли за възобновяване на своята страна. И за следващ път това е въпрос на пари и той дава открит мандат на най-значителния американски капиталов фонд да възстановява страната му.
- Което коства трилиони долари.
- Приблизително сред 8 и 10 000 милиарда $ съгласно положението на пазарите. За съпоставяне - френският БВП мисля, че е 2600 или 2500 милиарда, вие ще ме поправите, в случай че греша с няколко стотици милиона. Така че това е доста огромна финансова тежест и европейските компании и Франция ще тичат след нея, в случай че благоволят да им оставят няколко трохи. Вярно е, че има връзки сред президента Макрон и капиталовия фонд BlackRock, както и с някои американски консултанти, не се колебая, че той ще може да откри своето място.
Но Украйна е страна, която въпреки всичко беше оспорена доста пъти, когато сложиха знамето на Европа, на НАТО, само че множеството европейски страни бяха извънредно резервирани към способността на Украйна да съблюдава своите задължения, да бъде сериозен, благонадежден сътрудник на Европа. Уточнявам в ефир, може би слушателите не знаят, че Украйна продаде своите аграрни земи на англосаксонски фондове - една трета от земеделските ѝ земи принадлежат на англосаксонски фондове.
- Една трета от земята на Украйна?
- Да, една трета от земеделската земя на Украйна, това е почти земеделската повърхност на Италия. Така че това е страна, която значително е продадена на дребно - мисля, че няма друга дума -, и сме в обстановка, в която Украйна се трансформира в полигон за изпитване на всички оръжия в света. Зеленски съзнателно излъга украинския народ, карайки го да повярва, че това ще бъде лесна война. Американците значително излъгаха Зеленски, карайки го да повярва, че с даването на финансова помощ, на оръжия, на оръжейни системи, на електроника, на спътници тя ще се реши за няколко седмици и той не би могъл за загуби. Кой заплати цената? Стотици хиляди, даже милиони хора - мъже, дами, деца - които напуснаха родината си, които са подложени на бомбардировки и които, за жалост, са огромните губещи.
Зададоха ми въпроса не са ли руснаците също огромните губещи на тази война. Казаха, че Русия ще рухне…
- Че ще сложим на колене съветската стопанска система, както сподели нашият министър.
- И след това лека-полека си дават сметка, че рецесията е единствено 15%, след това 10%, а в този момент е 3%, че инфлацията също се лимитира до 3%. Сравнете курса на рублата по отношение на $ и еврото, той е на същото равнище, както преди пет години и също така Русия, която надалеч не е пасивна страна с изостанали хора и така нататък, изцяло преориентира своята стопанска система, т.е. веригите за доставки се реалокираха според от борсовите медиатори, които са на Изток, в Саудитска Арабия, която купи три пъти повече съветски нефт, до момента в който те са първите производители на нефт, Индия, явно, Китай, явно, Емирствата, които купуват малко повече аварийни елементи за “Ербус ” и ги препродават на руснаците. Не си мислете също, че руснаците са пленници на стратегиите на “Ербус ” и “Боинг ”, защото те са способни да произведат свои лични самолети. Това са следствията - явно сме разказвали доста неистини, с извънредно двусмислената позиция на Франция. Искаме унищожението на Русия, а след това би трябвало да им дадем гаранции, като ги накараме да повярват на тази прословута среща сред Макрон и президента Путин, на която сложиха неговия събеседник на четири метра под предлог, че Путин се опасява от коронавирус.
- Дългата маса.
- За да се обезпечи баланс, обезпечен мир, би трябвало да има надеждни събеседници, които почитат дадената дума.
- Ще приказваме за това незабавно след тази дребна пауза.

- Пиер дьо Гол, продължаваме диалога за Русия, за Украйна, за Съединени американски щати, само че първо два въпроса. Първо, вие казвате “не може да се победи Русия, тя е доста мощна ”. Задавам ви един въпрос: не се ли говореше това през 1940-41 или 1942 година за Германия - “не може да се победи Германия, тя е мощна ”? И в Съединени американски щати, и във Франция, и в Европа споделят: “да, само че в случай че въоръжим задоволително Украйна, в случай че им дадем средствата за това, няма причина да не могат да спрат Русия в това нападателно начинание ”.
- Мисля, че би трябвало да имаме ясно схващане за понятията бройка, време и пространство. Пространството за маневриране, числеността, времето и военните, с изключение на финансовите запаси на Русия, са безусловно обилни.
- Те не са вкарали и една десета от това, което могат да вкарат.
- Не са вкарали и една десета. Урсула фон дер Лайен този пък сподели нещо, което се приближава до истината. Няма да върша сметки, които са ужасяващи, нито да злоупотребявам с числата, само че тя говореше въпреки всичко за извънредно огромни загуби в Украйна с брой на ранените, който е три пъти по-висок от броя на починалите. Вече се приказва за 400 хиляди души, които заплащат цената на този конфликт. Мисля, че действителността е доста по-голяма. Говорехме за немската войска. Но какво стана в Сталинград? Войските на Сталин смазаха немската войска. Неговите командири смазаха гръбнака на немската войска с цената на ужасни загуби, защото в борбата при Сталинград има към 2 млн. починали. От към 450 хиляди немски участващи бойци едвам няколко десетки хиляди се връщат в Германия и то с цената на страшни загуби. Това е съветският валяк, който си е приключил работата - да смаже немската войска. Със сигурност това е било решаващо.
- Според вас този валяк към момента съществува?
- Да, явно. Той съществува по едно и също време в персоналния състав, в софтуерното предимство, във волята и в употребяваните средства. Не мисля и съвсем съм сигурен - те го повториха прочее няколко пъти -, че руснаците са имали желание да нахлуват в Украйна, тяхната цел въобще не е да се наложат на население, което би било враждебно на Русия.
- Целта беше Донбас, Крим…
- Точно по този начин, Донбас и Крим, само че, за жалост, тази страна се трансформира в център на трафик…
- Говорят за лаборатории.
- Говореше се за 32 или 33 лаборатории за биологични проучвания и не всички за цивилен, а за военни цели. Говореше се за аграрни земи. Има близо 100 милиарда $, които бяха отпуснати на Украйна. Зеленски уволни всичките си бюджетни контрольори. Говори се, че по-малко от половината от отпусната помощ стига в действителност до украинците…
- Според вас това правдоподобно ли е, или враговете на Украйна споделят “това е трафик ”? Казват, че даже оръжията се препродават на черния пазар.
- Цитирах един азбучник от 1000 страници, който беше оповестен от украинското държавно управление, азбучник с оръжия, предопределени за препродажба на интернационалните пазари. Всичко това ще подхрани войните, трафика, рецесиите и тероризма. Тази заран го загатнах - мисля, че позицията на Израел е извънредно умна. Намирайки се във война, познавайки тактиката, страна, която явно не прави каквото и да е, те постоянно са отказвали военна помощ на Украйна, тъй като не желаят оръжията, които биха продали, да се извърнат против тях. Впрочем от това, което се знае за Украйна, това не са най-напредналите оръжия…
- Това са оръжия с планувано излизане от приложимост.
- Това са оръжия с планувано излизане от приложимост. От друга страна, с цел да воюваш и това е доста значимо, са нужни финансови средства. Не мисля, че Съединени американски щати, макар изгодата, която имат от тази война, продавайки полутечен природен газ от четири до седем пъти по-скъпо, в сравнение с в личната си страна, и средствата за продължаването на тази прокси война с дълг от 32 000 милиарда $, те все по-трудно го рефинансират, една страна, която е в стопански неприятно положение, с Obamacare, който беше анулиран, т.е. няма обществена отбрана за нейните поданици, с инфраструктури, които са в плачевно положение във връзка с превоза и електрическата мрежа, която приключи наскоро проект, който се бореше против въглеродния газ в личната си страна. Но обратно на това, което вършим ние в Европа, т.е. има европейска инструкция, която е наложителна за страните членки и ги задължава да имат 37% възобновима сила през 2030 година, те имат данъчни облекчения. На техните компании се дават стопански благоприятни условия, с цел да реализиран тази цел.
- Вие говорите за Съединени американски щати и е правилно, че точно тяхна беше самодейността. Но доста добре знаете, Пиер дьо Гол, че имаше проект “Бжежински ” за разпокъсването на Русия. Това беше по времето на Съюз на съветските социалистически републики. Мислите, че част от американската власт към момента мисли за разпокъсването на Русия, което би трябвало да се реализира по един или различен метод?
- Разбира се. “Ранд Корпорейшън ”, мозъчен концерн, който беше основан през 1948 година за обсъждане на хрумвания, с цел да се предложат решения на американския Департамент на защитата. И от този интервал задачата беше доста ясна - да се откъсне Русия и да се направи по този начин, че Русия да може да се еманципира и да стане независима по модел, който ще бъде друг от американския. Още веднъж  - като съдружник на Европа, Русия би била забележителна мощ и на първо място този континент като цяло, от Атлантика до Урал, би бил изцяло независим.
- Вие персонално желаете ли?
- Бих желал съюзите да бъдат премислени, явно начертани при ценене на идентичността и политиките сред страните, само че които могат да изградят съдействие, преди всичко с възобновяване на разговора и по-късно съгласие и съдействие с Русия. Имам и един образец - Международната галактическа станция (МКС). Русия съставлява почти 25% със своя независим модул, има един съветски и един американски модул на МКС. Извикаха на помощ руснаците, с цел да извадят тримата членове на екипажа, блокирани в един от модулите, тъй като имаше приключване на гориво, откакто микрометеорит проби външната обвивка. За благополучие, сме в система, в която виждаме малко по-далеч от съображенията за баланс на планетата, в която има съдействие сред страните. Това е блестяща проява, че не можем без руснаците, нито без техните технологии и че страните могат да се схващат. Аз приканвам кардинално за мир, приканвам за това, което разрешава да бъде реализиран мир, т.е. разговор, културни връзки, както и стопански връзки.
- Значи сте били много шокиран от обстоятелството, че в Европа съветски актьори, музиканти, артисти, даже Достоевски са оповестени за личност нон грата - в Милано, в университети? 
- Това, което ме шокира, е, че осъждат руснака, просто тъй като е руснак. Осъждат съветската нация затова осъждат целия съветски народ заради политически съображения, лишават руснака от правото му на благосъстоятелност, до момента в който той е просто руснак. Това ми припомня за епохата на Виши, когато ограбваха имуществото на едно население, което безусловно не беше отговорно, ограбваха имуществото на евреите - тъкмо както се случва сега. И това, че дискриминират създатели, спортисти единствено заради обстоятелството, че руснаци - да, това ме шокира. Не виждам за какво, това опонира на интернационалното право, опонира на уважението към целостта на нациите, само че това също е част от американската воля да наложи своя модел. Много страни го отхвърлят. Казват, че Русия е изолирана, само че две трети от международното население поддържат Русия.
- Във всеки случай се въздържаха при гласуването в Организация на обединените нации, както видяхме.
- Въздържаха се, само че и ясно демонстрираха, че не престават икономическото и военно съдействие, измежду тях е и Китай. Същото се отнася и за Индия, въпреки че тя е по-дискретна. Саудитска Арабия е напът да се еманципира…
- Има смяна в света от тази позиция.
- Това желаех да ви кажа: има смяна в света, изместване на центровете на стопански интерес, на политическите центрове и на центровете на въздействие на Изток, на които Русия ще бъде съдия. Говори се за Евразия…
- Решително?
- Разбира се, вижте географското ѝ състояние, вижте кое място заема по първични материали. Не приказваме единствено за селскостопански, приказваме за индустриални първични материали. Има доста двуличие в глобите, изключително доста двуличие. В този миг би трябвало да спрем да купуваме съветски уран - Русия доставя 17% от урана на американските нуклеарни централи. Да спрем да желаеме от руснаците да доставят магнити за нуклеарните централи от ново потомство. Да спрем европейската галактическа станция. Да спрем да купуваме съветски нефт през терминалите…
- Което към момента продължава.
- Разбира се, тъй като е задоволително съветският нефт да се смеси с 15-20% различен нефт и да се рафинира на друго място, това автоматизирано става нефт с друго название, който можем свободно да купуваме на пазарите.
- И върхът на всичко, шистовият газ, безусловно неразрешен във Франция, освен добиването му, само че даже и откриването му, го купуваме от Съединени американски щати в оглушителното безмълвие на еколозите!
- Да, в оглушителното безмълвие на еколозите. Действително има една действителност за въглеродния диоксид, за ресурсите на планетата, само че въпреки всичко би трябвало да бъдем съответни, практични. Американците в действителност продават своя полутечен природен газ и шистовия си газ от четири до седем пъти по-скъпо, в сравнение с го продават на личните си поданици в личната си страна. Казват “това е ”. Тук във Франция развяват знамето на екологичния преход, казвайки “това е гениално, имаме решения ”. Много добре, а стратегиите, проблемите, свързани с френския нуклеарна енергетика? Дядо ми беше посветил всичките си сили за построяването на една мощна Франция, която има мощен глас на интернационалната сцена и да обезпечи независимостта на Франция от стратегическо-гражданска позиция с нуклеарната енергетика. Те унищожиха делото на дядо ми! Къде е Франция, която дядо ми се опита да построи? Къде е тази мощна, самостоятелна Франция, с огромни стратегически, цивилен стратегии? Къде е Франция, почтена за доверие, с гласа, който издигаше на интернационалната сцена? Къде е Франция като същински контраст, която може да предложи гаранции в спорове като този, който ни занимава?
- За тази Франция ще приказваме незабавно след тази последна дребна пауза.

Пиер дьо Гол, внук на военачалник Дьо Гол, консултант по бизнес тактика и финанси. Пиер дьо Гол, завършихме предходния си диалог с въпроса: къде е тази Франция? Бих желал вашето мнение за това какво се случва през днешния ден във Франция? Как усещате обстановката сред пенсионната промяна и задаващите се стачки, рецесията с електричеството, инфлацията? Имаме усещането, във всеки случай доста хора имат усещането, че към този момент не знаят къде живеят, към този момент не виждат посоката. Къде е посоката? Къде са ръководителите?
- Това е въпросът, който си задавам. За благополучие, в този момент настъпи осъзнаване на действителностите. Генерал Дьо Гол споделяше, че политиката е въпрос на действителности. Ковидът разкри доста неща.
- В какъв смисъл?
- За потенциала на ръководството на Макрон, на държавните управления на Макрон да ръководят рецесията. Маските, които препродадохме и които трябваше да купуваме още веднъж, беше злополука. Не виждам ефикасна ваксина, още по-малко френска ваксина, до момента в който президентът сподели, че имунизацията е 95% ефикасна. Не мога да схвана по какъв начин след четири дози човек може още веднъж да хване коронавирус. Вярно е, че това безспорно пази тежките случаи и фактически разрешава да се ограничи смъртността, само че с поредните карантини, с вълните на коронавирус имаме възприятието, че ръководят изключителна обстановка, в която няма никакво предугаждане, никаква същинска тактика, а в този момент войната в Украйна идва в подобаващия миг, с цел да каже “докараха ви до пагубно икономическо състояние ”. Не направиха каквото би трябвало, с цел да се резервира конкурентоспособността на предприятията, да се поддържа промишлеността във Франция. Пенсионната промяна е дисбаланс, за който ще заплащат бъдещите генерации, и ръководят по неотложност. Управляват по неотложност с пиар, който също варира според от събитията, и мисля, че французите повече от всеки път имат потребност от честен дебат, от ясна визия, от стратегически проект, с цел да им се обезпечи бъдеще, последователност и да се направи така, че Франция да се възвърне господстващата позиция на интернационалната сцена, на пазарите и също по този начин да се дадат гаранции на французите, един най-малко и сигурност във всекидневния живот.
- Мислите, че е допустимо да си възвърне господстващата позиция?
- С същинска политическа воля - да, с същинска тактика - да, с същинско завръщане на Франция на интернационално равнище - да, с дипломация - да. Това е въпрос на воля. При предходно мое изявление ме попитаха какво е давало на дядо ми тази независимост. Но тази независимост е преди всичко легитимността. Мисля, че дядо ми в никакъв случай нямаше да се задържи с едно доста релативно болшинство, като това след парламентарните избори предходната година. Той имаше своята същинска неподправена легитимност, само че също по този начин за него въпросът за легитимността на народа беше изцяло неоспорим и след това това, което му даваше тази легитимност, беше убедеността, ясната визия и тактиката. Каква е днешната действителност? Тя е, че макар парите, които се харчат защо ли не, френският дълг се е нараснал съвсем с 50%…
- Близо сме до 3000 милиарда.
- Близо сме, само че се не помни задбалансовия дълг, не помни се дълга, когато страната подсигурява пенсиите на държавните чиновници или когато страната подсигурява демонтирането и обновяването на френските нуклеарни уреди. Всички тези отговорности на страната възлизат на 5000 милиарда. Следователно имаме насъбран дълг от 8000 милиарда. Тоест над три пъти повече от благосъстоянието на френския БВП, който генерации ще би трябвало да изплащат. Именно тъй като бяхме неспособни да управляваме обновяването на френската нуклеарна енергетика, се оказваме подвластни от външни снабдители. Преднината беше обезпечена, дядо ми я бе построил, с цел да имаме самостоятелност в енергиен проект с помощта на 70% нуклеарно произвеждане. Нищо не направиха, с изключение на да удължат живота на централите от 40 на 50 години, което не е постижимо, тъй като има проблеми с корозията, които са безусловно очебийни. Нужни са 15 години, с цел да се построят френски нуклеарни реактори и даже и да решим да построим 14 нови спомагателни реактора, ще се окажем с нуклеарно произвеждане, което ще падне от 70 на 40%. С какво ще го сменяем? С вятърни турбини, с централи с смесен цикъл, които ще бъдат поддържани с какъв газ? Със сигурност не и с американски газ. Алжир има доста стеснен потенциал за експорт. Ще го сменяем с допълващи се сили, които са извънредно скъпи и които са единствено допълващи сили. И всичко това оказва трагично въздействие на промишлеността, всичко това визира дребните и междинни предприятия, споделят “ще ви помогнем ”, към момента раздават пари, с цел да създадат по този начин, че да не може да се купува над 180 евро за мегаватчас. Все отново 180 евро за мегаватчас е 6 пъти над цената, която плащахме през 2021 година
- Само за една година!
- Всички тези проблеми бяха известни и планувани. Така че всекидневието на французите е трагично. Драматично е за хлебарите. Някои хлебари ще бъдат принудени да затворят. Няма да усилят цената на франзелата от 85-90 евроцента на три-четири евро.
- Но не престават да пръскат.
- Продължават да пръскат, знаейки, че Франция е международен първенец по държавни разноски, международен първенец по наложителни удръжки и международен първенец по обществени разноски. С каква успеваемост? Къде е Франция на моя дядо, който остави Франция без задлъжняване? Резултатът е “Уилям Сорен ”, “Гарбит ”, “Дюралекс ”, “Арселор ”, с цел да цитирам само някои, 80% от чиито фабрики и затова 80% от чиито служащи бяха сложени в техническа безработица.
- В тази обстановка, която никой не оспорва, би трябвало ли, както споделяше дядо ви, да се сепнем? От един човек ли зависи, човешкият фактор ли е значим, или какво съгласно вас?
- Мисля, че това е убеждението, волята безусловно да се спре тази пиар политика, безусловно да се спре, както направи президентът Макрон, желанието да се угоди на всички, от една страна да споделяме “искаме украинската страна да победи ” и  “абсолютно би трябвало да се предложат гаранции на руснаците ”, това значи да спрем да споделяме, че отхвърляме действителността на алжирската страна преди деколонизацията, а по-късно, че деколонизацията е закононарушение против човечеството. Мисля, че французите имат потребност от език на истината, явен език, същински стратегии за подем и да се сложат на масата залога и решенията.
- И да се каже истината.
- Да се каже, че Франция е извънредно подвластна на интернационалната и финансовата сцена поради своята задлъжнялост. Американците изнасят своя дълг от 1973 година, от изоставянето на обвързването на златото с тяхната валута. И има доста страни в света, които отхвърлят този модел, тъй като се оказват негови пленници. За да държите една страна, я затрупвате с задължения.
- Трябва да излезем от този модел.
- Напълно и мисля, че Франция е способна да го направи, тъй като Франция има страховит ресурс от гений, най-хубавите инженерни учебни заведения в света и се радва на безусловно фантастична креативност. Има промишленост, има качествени хора, има френския дух.
- Но може би няма смелостта и желанието.
- Тя безусловно има смелостта и желанието и е извънредно време държавното управление да се стресне и да спре да лъже, тъй като има толкоз доста неистини и забележителна липса на предпочитание да се изправи пред същинските проблеми.
- Благодаря, Пиер дьо Гол.
Превод от френски: Галя Дачкова
Следвате " Гласове " в
 
 
 
20 Яну 20231297817 Яну 2023336217 Яну 20231333516 Яну 2023216313 Яну 2023373011 Яну 202310628КоментариОбаче вие не сте нужни на Русия20 Яну 2023 20:29ч.
Напечатаните ви хартишки не са пари.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати thenewone20 Яну 2023 20:42ч.
" имаме насъбран дълг от 8000 милиарда. Тоест над три пъти повече от благосъстоянието на френския БВП, който генерации ще би трябвало да изплащат. " Демек, ало франсетата се захванат, за три години могат да си платят борча, само че би трябвало да ядат камъни. Което ме навежда на мисълта, че в никакъв случай няма да се изборчлеят. Но пък въпреки това, така споделят сички, франсетата ноо работят, работливи са, тъй че - те могат да заборчляват. Нищо, че нищо няма да върнат. От една трета страна, да кажем франсетата са 80 мильона. Демек секо франсе дължи 100 000 парични знаци. Американски или европейски левове. Ний, по мои сметки - по към 5-6 000.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати thenewone20 Яну 2023 20:44ч.
Във връзка с тези изнесени данни и по цялост - тоз внук, следва да бъде лишен от името на дедо си.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Копейкин20 Яну 2023 22:09ч.
По добре да го пратят в някое съветско село за 6 месеца, ще се върне радикално изменен.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати задунайска уфсъ с евразийски манталитет20 Яну 2023 22:47ч.
не е нужно 6 месеца и в съветско село. Само 1 месец и в градчето Петрокрепост (на 40 км от Петербург), където съм работил. Ще се върне благополучен и ще цени мноооого неща, които е приел за даденост във Франция. А те не били даденост на всички места...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Козяк 1621 Яну 2023 0:17ч.
Много се извиняваме, че се е наложило да изпитате ужасната действителност на съветските села! Вие, Евроатлантиците постоянно може да заповядате в нашата страна на свободата - по улиците на Калифорния има към момента доста свободно място за бездомници: https://www.youtube.com/watch?v=IzLC48jZPrc
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати thenewone21 Яну 2023 0:45ч.
Руските селяни не дължат по €100 000 each.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати синдромът е безотказен индикатор21 Яну 2023 10:52ч.
Уфсътъ си призна за руската тьоща. Скоро и копейкин ще го направи.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати задунайска уфсъ с евразийски манталитет21 Яну 2023 14:56ч.
до 21 Яну 2023 10:52ч.-гурбетчия бях, не съм направил тази неточност да имам съветска тьоща( моята тьоща беше от шоплъка и от дълго време е в " по-добър свят " )
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати паф20 Яну 2023 22:50ч.
доста точни думи! това е истината казана в прав текст!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Дзопино21 Яну 2023 11:59ч.
Прекрасен коментар на французина. Не виждам нещо с което не съм склонен. Казал го е тъкмо и ясно. Браво и на Дачкова че го е превела цялото. Препращайте на познати. И нека франция излезне от това безвремие и крах в които изпадна поради финансовите си зависимости. От европейските страни май единствено тя има късмет да се откъсне и да си върбе независимостта от Съединени американски щати. Все отново имат и енергетика и самолетостроене и промишленост вс еоще. Но в случай че се помоткат още малко и тези неща ще ги загуби. А след това път обратно няма.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Дзопино21 Яну 2023 12:04ч.
И да прибавя - под публикацията 2-3 коментара (троленето не го броя). Та тази публикация заслужава стотици постове, мнения, дисцусии. Пожелавам на Гласове аудиторията му да пораства и да стигне сходни цифри на мнения тук и в Телеграм. А хората да не униват и да се държат против промиването на мозъци от подвластните медии.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати «…НАТО беше основан, с цел да се предотврати огромен нуклеарен конфликт…»21 Яну 2023 14:28ч.
Да, само че когато създаваха НАТО, никой не гледаше на една война като на освен това от ВОЙНА. Но през днешния ден войната е РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА, която урежда недорешени още от СРЕДНОВЕКОВИЕТО проблеми.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати задунайска уфсъ с евразийски манталитет21 Яну 2023 14:47ч.
френският Любомир Левчев и смотаняк от класа: Др. Путин, никой не може да ми забрани да ви обичам:-)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023338311 Яну 2023142619 Яну 202358128 Дек 20221034
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР